Ken je die van die blonde mannen?

Wat ondernemers kunnen leren van James Bond en Jommeke

Twee blonde mannen domineren deze week de media: er is een nieuwe film uit van James Bond én er komt een nieuw album van Jommeke. Op zich is het al verbazend dat twee blondjes die al ruim 60 jaar meegaan, nog zoveel aandacht krijgen. Bovendien zou je ook kunnen zeggen dat zowel James Bond als Jommeke altijd dezelfde avonturen beleven. Maar precies daarin schuilt hun succes: uitgekiende creatieve storytelling.

In de 24ste James Bond-film bindt 007 als vanouds de strijd aan met een slechterik die uit is op de verovering van de wereld. En ook het 274ste Jommeke-album, Baron Anatolsky vertelt weer een verhaal dat draait rond de streken van de ergerlijke mislukkeling en eeuwige valsaard Anatool. Voorspelbare verhalen, die toch enthousiaste reacties uitlokken. Waarom?

Het geheim zit in ons hoofd. Het hersenonderzoek van de afgelopen 2 decennia heeft duidelijk gemaakt dat het menselijk brein een verhalenmachine is. Een orgaan dat zelf graag verhalen produceert, maar ze met nog veel meer plezier opneemt. Zolang er maar genoeg raadsels, problemen en tegenstellingen inzitten waar de kijker/lezer zich mee kan amuseren. De basis zijn spelletjes die het brein graag speelt om oorzaken en gevolgen aan elkaar te verbinden. Daarom begint elk goed verhaal met tegenstellingen die we ons levendig kunnen voorstellen. Zoals die tussen “het goede” en “het kwade”, of die tussen “het probleem” en “de oplossing”, “het oude” en “het nieuwe”, etc...

“Storytelling” is dus niet zomaar een sausje dat je over je communicatie heen kan gieten om bijvoorbeeld je presentaties “op te leuken”. Het gaat in de eerste plaats over het bespelen van de verbeelding van je publiek. Het verhaal van jouw bedrijf of product zo vertellen dat het voor je luisteraars herkenbaar wordt, is de ultieme tool om hen te overtuigen. Een knappe rethorische opsomming van argumenten is daarom veel minder doeltreffend dan een zorgvuldig uitgebalanceerd verhaal.

Wil jij in 2016 ook schitteren met het verhaal van jouw onderneming? Dan kan je de knepen van het vak binnenkort komen leren in Visual Storytelling in Business. Presenteren met de meerwaarde van zelf gecreëerde beelden. Want een beeld zegt meer dan 1000 woorden. Op 1 & 2 december 2015 in Het Bolwerk, Edegem.

TOT 15/11 VROEGBOEKKORTING!

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK